Reunió informativa sobre el projecte Nova Tracjusa amb els socis de GAP Cooperativa

13/04/2021
La sala “la Farinera” de Juneda va acollir el passat dimarts 13 d’agost una nova reunió informativa relacionada amb el projecte Nova Tracjusa, convocada pel GAP, propietari únic de les plantes VAG i Tracjusa. Aquesta xerrada forma part de tot un seguit d’accions programades per Gestió Agroramadera de Ponent amb l’objectiu de donar a conèixer i aclarir, amb dades fefaents i contrastades, qualsevol dubte que la ciutadania pugui tenir al respecte d’aquest projecte, cabdal per al futur de la gestió de les dejeccions ramaderes a les Garrigues.

Durant més de dos hores, Eduard Cau, president del GAP Cooperativa i Joan Solé, Doctor en Enginyeria Agrònoma i expert en la posada en marxa de projectes de gasificació mitjançant Combustibles Derivats de Residus -com el proposat per la Nova Tracjusa- van explicar amb detall als assistents, en aquesta ocasió socis i socies de la cooperativa, diferents aspectes vinculats amb el projecte, tant pel que fa al funcionament de la planta com per la seva interacció amb el territori i les persones.

En el decurs d’aquesta trobada es van explicar i aclarir totes les consultes plantejades pels ramaders i ramaderes presents, especialment les relacionades amb la possible afectació envers les persones i el territori derivades de la posada en funcionament de la planta. En aquest sentit, es va mostrar amb dades contrastades i estudis fidedignes que el projecte Nova Tracjusa no comporta riscos per a les persones ni el medi natural, essent, fins i tot, més respectuós que l’actual model de funcionament de les plantes de tractament de dejeccions ramaderes VAG i Tracjusa, propietat única de GAP Cooperativa. De fet, el nou projecte no representa un modificació substancial respecte a l’actual model, ja que el canvi que es proposa és la substitució de l’actual font de calor, ara amb gas natural, per un altra obtinguda a partir de la gasificació de combustibles derivats de residus de plantes de tractament de residus urbans, una vegada higienitzats i estabilitzats; és a dir, mitjançant un procés de transformació d’un producte sòlid CDR –sotmès a una homologació específica-, en un combustible gasós.

Els responsables del GAP també van explicar que aquest sistema aporta una millora pel que fa la gestió de residus, ja que suposa la valorització d’un producte, que d’un altra manera aniria a parar a un dipòsit controlat (abocador), sent aquesta última la pitjor opció dintre de la jerarquia de la gestió de residus. La normativa de la Unió Europea, que entrarà en vigor l’any 2020, és molt restrictiva respecte a l´ús dels abocadors per aquest motiu el seu ús es veurà gravat per forts cànons. Així mateix, van destacar que en cap cas el projecte es pot assimilar a una incineradora de RSU, ja que no crema les escombraries; també van recordar que la instal·lació no produirà ni males olors, ni fums que puguin perjudicar la salut de les persones.

Degut a la preocupació generada en la població per la difusió d’algunes informacions al respecte de possibles efectes negatius per la salut o el medi ambient derivades de la posada en marxa de Nova Tracjusa, es va fer especial èmfasi sobre el fet de que aquest projecte compta amb la resolució provisional favorable de la Generalitat -Salut, Territori i Sostenibilitat, Agricultura, ACA…-. A més d’aquestes resolucions favorables, dictaminades per tècnics de la Generalitat competents en la matèria; la viabilitat de la planta, en tots els aspectes, també està contrastada per altres fonts externes com l’estudi elaborat per l’enginyeria de Ramon Folch&Associats, una de les més pretigioses de Catalunya en aquestes qüestions. Unes consideracions, que els promotors de Nova Tracjusa (GAP Cooperativa) valoren com la constatació de que el projecte no comporta un risc, ni real ni evident, per al medi ambient ni la salut de les persones, en respectar i complir d’una manera escrupolosa amb tota la normativa aplicable a aquests tipus de plantes, que a Catalunya ja funcionen des de fa temps, amb la mateixa tecnologia que la proposada per Nova Tracjusa, amb total normalitat i sense cap afectació per la salut ni la qualitat de l’aire ni el conjunt del territori.

En el decurs dels propers mesos, els responsables de GAP Cooperativa tenen prevista la realització de diferents xerrades informatives adreçades al conjunt de la ciutadania per explicar i aclarir qualsevol dubte al respecte del projecte Nova Tracjusa, així com la celebració de jornades de portes obertes a la planta, edició de material informatiu, etc. La primera trobada tindrà lloc el proper dimarts dia 20 d’agost a Juneda a les 20:30 hores –Espai La Farinera, passatge Cooperativa 9-.