Fulleda Turisme Actiu, el portal d’accés a més de 500 quilòmetres de descoberta

13/04/2021
Fulleda compta amb un entorn natural privilegiat, tan desconegut com ple de possibilitats per gaudir amb intensitat de la natura, el paisatge, la pràctica esportiva… Amb l’objectiu de donar a conèixer aquests actius, Fulleda Turisme Actiu, un projecte impulsat per l’Ajuntament de Fulleda en col·laboració amb Boira Experience, ens mostra el camí i facilita eines per fer la descoberta d’aquest territori.

En aquest darrers anys, l’Ajuntament de Fulleda s’ha significat pel seu esforç continuat per fomentar la dinamització socioeconòmica de la vila i tractar d’aturar la despoblació del poble i afavorir la creació de nous projectes empresarials al municipi. La promoció de Fulleda com un destí turístic de natura i proximitat és un dels eixos del seu projecte.

D’acord amb aquestes premisses, en 2020 neix Fulleda Turisme Actiu; una iniciativa, promoguda pel propi Ajuntament amb la col·laboració de Boira Experience, que té com a principal finalitat posar en valor i donar a conèixer els grans actius naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials de la població i el seu terme municipal, que compta amb frondosos boscos mediterranis, alternats amb camps de conreu de cereals, oliveres, ametllers i vinyes. Fet i fet, Fulleda Turisme Actiu té com a principal propòsit ajudar a la descoberta d’aquest espai natural i paisatgístic tan privilegiat mitjançant la creació i habilitació de diferents rutes, 25 en l’actualitat, que sumen més de 500 quilòmetres, que es poden realitzar a peu i en bicicleta, fonamentalment; a més a més de contribuir a la millora i conservació del territori.

Els responsables del projecte han posat a l’abast de tothom aquestes rutes al web www.fulledaturismeactiu.cat així com a través de l’APP Wikiloc de descàrrega gratuïta i sense cost per a l’usuari a l’hora de seguir les rutes de Fulleda Turisme Actiu, com si hi tingués un compte premium. També es poden descarregar els tracks de les rutes en format GPX i els respectius WAYPOINTS des de la pàgina web. És a dir, qualsevol persona que es vulgui endinsar, gaudir i conèixer aquest territori ho podrà fer amb facilitat, encara que no conegui la zona.

El perfil d’aquestes rutes, que recorren tot el territori fulledenc, arribant en alguns punts als termes municipals de Tarrés, Vinaixa o l’Espluga Calba, és molt variat, tant per la diversitat del paisatge, l’orografia, com per les distàncies a recórrer i la seva exigència física. Podem trobar rutes amb poc més de 100 metres de desnivell acumulat, força adients per a aquells que busquen descobrir el terme de Fulleda amb calma i sense massa desgast físic, ideals per al turisme familiar, fins a trobar rutes “heroiques”, més exigents, que sumen més de 1.500 metres de desnivell positiu acumulat, ideals per a persones que busquen noves aventures i posar-se a prova.

Fulleda Turisme Actiu va més enllà de la pròpia dinamització turística d’aquest espai natural d’una manera respectuosa amb l’entorn i en sintonia amb la filosofia «turisme responsable, tranquil» (“Slow tourism”) ja que contribueix d’una manera directa  a la millora de l’entorn, camins i diferents construccions de pedra seca que podrem trobar a les diferents rutes. En aquest sentit, cal destacar la recuperació del sender del Racó de la Costa de la Cirera, l’adequació i neteja de desenes de quilòmetres de senders, la recuperació de la pica de pedra de la Font d’en Solà i l’adequació del seus voltants.

El web www.fullledaturismeactiu.cat , traduït al català, castellà i anglès, és el pal de paller d’aquest projecte. Aquest espai web, a més d’oferir informació detallada de les rutes –senderisme, rutes a peu, trail, BTT- i facilitar l’accés a la seva descarrega als aplicatius mòbils i GPS, compta amb altres informacions d’utilitat pràctica, accés a les newsletter, vídeos, fotografies, enllaç amb les diferents xarxes socials del projecte (Facebook i Instagram).

En aquests moments, els responsables del projecte Fulleda Turisme Actiu estan complementant i ampliant la seva oferta amb la incorporació de diferents “experiències” que serviran per conèixer d’una manera propera el treball i la manera de fer de diferents productors locals,

Fulleda Turisme Actiu també ofereix un servei de lloguer de bicicletes tot terreny (BTT, eBTT) i bicicletes de passeig per a les persones que vulguin anar a gaudir de la varietat de rutes sense preocupar-se de portar la seva bici de casa. Des de Fulleda Turisme Actiu se’n cuiden de portar-vos les bicis el dia i l’hora acordats i de recollir-les un cop s’hagi acabat d’utilitzar-les.

Fulleda compta amb un parell d’allotjaments rurals i un àrea regulada per a autocaravanes, remodelada i millorada en el decurs del passat estiu, que ofereix també accés a llum, aigua de boca, abocament d’aigües negres i grises, wi-fi, servei de dutxes (en aquest moment fora d´ús a causa de la COVID-19).